Webhosting

Webhosting

Iedere website bestaat uit een aantal bestanden zoals teksten, plaatjes, foto’s en video’s. Daarnaast is er een database nodig waar alle informatie in opgeslagen wordt. Om de website voor alle bezoekers beschikbaar te maken moeten deze onderdelen ergens opgeslagen worden. Deze opslag wordt aangeboden door zogenaamde webhosting bedrijven. Zij beheren de grote computers (servers) waar uw website komt te staan.

Er zijn alleen al in Nederland honderden hosting bedrijven en wereldwijd hebben we het over tien- of honderdduizenden bedrijven. Daar zitten uiteraard grote en kleine maar ook goede en minder goede bedrijven tussen.

Waar moet je op letten bij webhosting?

Webhosting doen we niet zelf. Dat is een zeer specialistisch vak wat we aan experts overlaten. Als je op zoek gaat naar een hosting provider voor jouw WordPress website is het zaak om eerst goed na te denken wat je precies wilt. Ga je een blogje bijhouden tijdens de vakantie voor familie en vrienden? Dan volstaat een eenvoudige en goedkope oplossing. Verwacht je een site met veel bezoekers en gebruik je veel add-ons (plugins) om WordPress uit te breiden? Dan heb je iets meer capaciteit nodig. Ga je een grote webshop maken? Dan kan je weer een andere configuratie nodig hebben.

Het goede nieuws is dat je in de meeste gevallen over kunt stappen naar een grotere hosting omgeving. Soms is dat zeer eenvoudig en kun je met schuifjes in een control paneel een extra processor of meer diskruimte toevoegen. In andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om de website op te pakken en via een backup en restore actie te verplaatsen naar een andere omgeving of zelfs naar een andere provider.

Wat wij erg belangrijk vinden is de geleverde support van het webhosting bedrijf. Heb je zelf technische mensen in dienst en doe je alles zelf, dan is support vaak niet nodig. Maar ben je afhankelijk van anderen? Dan is een goede en professionele helpdesk van belang. Iedereen krijgt vroeger of later te maken met het feit dat ineens de website niet meer beschikbaar is of dat er andere problemen zijn. Stel dat je een webshop hebt en net voor Sinterklaas en Kerst heb je een probleem. Dan is het vervelend (lees desastreus) als je de webhosting provider alleen via mail kunt bereken en niet event kunt bellen.

Welke opties zijn er?

Zonder je te laten schrikken… Er zijn letterlijk duizenden verschillende mogelijkheden. We proberen het vereenvoudigen. Laten we WordPress webhosting in 5 categorieën indelen.

  1. hosting bij WordPress.com. Je kunt hier gratis jouw website hosten. WordPress.com is van de ‘uitvinders’ van WordPress. Nadeel is dat je weinig flexibel bent en eigenlijk een rechttoe, rechtaan website kunt maken. De mogelijkheden zijn beperkt. Leuk om te proberen maar waarschijnlijk stap je snel over naar een andere optie 2, 3 of 4. Optie 1 raden wij dan ook niet aan.
  2. een managed WordPress hosting oplossing. Hierbij krijg je een kleine omgeving waar WordPress op voor geïnstalleerd is. Je krijgt login gegevens via email toegezonden en na aanloggen als Administrator kun je een thema uploaden en plugins toevoegen. Dit is vaak een complete omgeving en goed genoeg voor je eerste stappen met je WordPress website. Nadeel is dat je vaak maar 1 website kunt draaien en dat jouw site op een server draait met wellicht tientallen andere sites, dat noemen we een shared hosting omgeving. Dat komt de snelheid van jouw website niet ten goede.
  3. een VPS oplossing. Een VPS is een Virtual Private Server. De naam zegt het al, het is een server, echter geen echte maar een virtuele. Deze is echter wel privé en alleen voor jou. Een VPS is een onderdeel van een groter geheel. Een fysieke server (een kast) is onderverdeeld in een aantal verschillende VPS-en. Je kunt zelf jouw virtuele server inrichten zoals jij dat wilt, je hebt als het ware een eigen machine. Voordeel is dat je jouw machine zelf in kunt stellen, vaak zit er een control panel software bij waar je websites en mail adressen in aan kunt maken. Je kunt dus ook meerdere websites installeren. Nadeel is dat je niet alles kunt configureren en b.v. ook geen root access hebt (het hoogste niveau van server administratie). Dit heb je echter niet nodig als je met je eerste website begint. Hoewel je een eigen omgeving hebt draait jouw VPS samen met een aantal andere VPS-en op 1 fysieke server.
  4. een zogenaamde dedicated server gaat weer een stap verder. Nu heb je een echte, fysieke computer in een data center die helemaal van jou is. Via een controle paneel installeer je jouw omgevingen en je kunt backups maken. Je hebt geen last van andere gebruikers op jouw server. Je bent optimaal flexibel.
  5. een cloud oplossing. Hierbij kun je denken aan Amazon, Digital Ocean of andere cloud hosting provider. Bij deze omgevingen stel je tot in het kleinste detail jouw instellingen in. Je schakelt CPU’s en diskruimte bij wanneer dit nodig. Er zijn vormen waar je ook alleen betaald voor het gebruik dus ”slaapt” je server omdat er geen bezoekers zijn, dan zijn de kosten lager. Deze oplossing zijn veelal geschikt voor grote gebruikers die behoefte hebben aan veel functionaliteiten en die veel bezoekers ontvangen.

De juiste keuze

Het is lastig om aan te geven wat in jouw situatie de beste keuze is. Je moet goed inschatten hoeveel bezoekers je verwacht. Uiteraard is het budget wat je hebt van belang. Je kunt tegenwoordig al voor een paar euro per jaar een website actief hebben. Denk er wel aan, voor niets gaat de zon op!

Wil je meerdere websites, krijg je veel bezoekers en wil je flexibel zijn, dan is al snel een VPS een ideale oplossing. Wil je nog verder of wil je 15 of meer websites draaien dan komt een dedicated server wellicht in aanmerking.

Wij adviseren voor beginnende website eigenaren de shared omgeving (2) of VPS omgeving (3) aan.

De juiste provider

Wij werken al bijna 25 jaar met internet en lanceerden onze eerste website in 1996. In deze periode hebben wij vele webhosting bedrijven versleten. Dit betekent dus dat hosting providers komen en gaan, fuseren of overgenomen worden. Een aantal keren hebben we zelf alle website opgepakt en verhuist naar een andere provider omdat we niet tevreden waren.

Wat wij belangrijk vinden is de mate van support. Het verschil in prijs tussen een dure hosting provider en een goedkope provider zit niet alleen in de gebruikte apparatuur maar ook in het niveau van support. Wij kennen providers waar je niet naartoe kunt bellen en alleen kunt mailen. Niet handig als jouw webshop vlak voor Sinterklaas het niet meer doet. Wij hebben een select aantal providers waar wij gebruik van maken. Afhankelijk van wat wij precies nodig hebben, brengen wij een website of domeinnaam registraties onder bij een van deze bedrijven. Het bedrijf waar je jouw domeinnaam registreert hoeft namelijk niet hetzelfde bedrijf te zijn waar je webhosting af wilt nemen.

Gratis?

Nog een laatste punt van aandacht. Er zijn bedrijven die gratis hosting aanbieding. We schreven al, voor niets gaat de zon op. Het aanbieden van gratis hosting betekent dat je op een andere manier voor de hosting betaald. Is het niet dat jouw prive gegevens met derden gedeeld wordt (lees de algemene voorwaarden en privacy en cookie statements!) dan is het wel dat er bezuinigd is op support en ondersteuning. Wij adviseren nooit om een gratis hosting provider te kiezen.

Vragen?

Stel uw vraag

Iedereen die een nieuwe website wil of die een website wil laten vervangen, zal vragen hebben. Zeker als websites maken uw vak niet is. Ieder zijn ding.

De kans is groot dat u ook vragen heeft. Wij willen uw vragen beantwoorden. Stuur uw vraag via ons contactformulier en u ontvangt veel dezelfde dag antwoord. En hebben wij geen antwoord, dan zeggen wij dat ook.

Wat heb je nodig voor een website?

t

Web sites

WordPress is het ideale systeem om snel een professionele website te maken en te onderhouden.

f

domeinnaam

Iedere website heeft een naam. Dit is de domeinnaam en deze kunt je zelf kiezen. Afhankelijk van het doel van de site kan dat uw bedrijfsnaam, uw eigen naam zijn of een naam die de dienst beschrijft.

h

webhosting

Iedere website bestaat uit tekst, video’s, foto’s en wellicht audio. Deze zaken moeten op internet voor iedereen beschikbaar zijn. Bedrijven die deze diensten aanbieden noemen we webhosting providers.